neděle 16. září 2012

2. týden - ICT pro 5. třídu

V druhé hodině začneme s výukou psaní všemi deseti prsty a druhé půlce hodiny si ukážeme jak funguje google blogger, což je služba díky které můžete jednoduše vyrobit vlastní internetové stránky. Funguje na ní třeba web naší školy.
Nejprve k tomu psaní všemi prsty (na rukou samozřejmě :)) I když se to možná nezdá, kdo umí psát všemi deseti a nekoukat se při tom na ruce, ušetří spoustu času každý den.

Co musíte udělat abyste se to naučili:

1. naučte se správné držení rukou, dejte obě ruce na klávesnici přesně tak jak to vidíte na obrázku.


Ukazováček levé ruky je na písmenku "f"
Ukazováček pravé ruky je na písmenku "j"
všiměte si že tyto dvě klávesy na klávesnici mají dole malý hrbol, to je proto aby ste si mohli hmatem kontrolovat jestli máte ukazováčky na správném místě
Levý prostředníček je na písmenku "d"
Pravý prostředníček je na písmenu "k"
levý prsteníček je na písmenu "s"
pravý prsteníček je na písmenu "l"
levý malíček obsluhuje "a"
pravý malíček mačká "ů"
oba palce budou mačkat mezerník, jinak se ani nehnou

Toto je vaše základní postavení obou rukou při psaní, když píšete každý prst obsluhuje jen některé klávesy, vy se časem naučíte který prst mačká kterou klávesu, budete to potom dělat automaticky, nemusíte tudíž koukat na klávesnici ale můžete koukat na obrazovku a přemýšlet o tom co píšete. To je opravdu velká výhoda, jak časem sami zjistíte. Můžete potom psát rychleji a víc se soustředít na to co chcete napsat a ne na to jak to napíšete.

2. Teď si pustíme program v kterém se budete psaní všemi deseti učit. Jak se obsluhuje a jak funguje Vám ukážu ve třídě. Není to vůbec složité.

3. Aby jste se naučili psát na počítači, potřebujete trénovat pokud možno každý den. Nemusí to být dlouho, stačí 15 minut, ale je důležité aby jste to zkoušeli opravdu denně. Proto poproste rodiče jestli byste si program nemohli stahnout a nainstalovat na počítač doma. Program je malý a jednoduchý. Stačí stahnout adresář s programem, po stažení kliknout na ikonku "atf.exe" a můžete začít trénovat.

Link na stažení zde.

4. DOMÁCÍ ÚKOL:
a/ stahnout a nainstalovat program na psaní všemi 10
b/ trénovat první 4 cvičení

Teď k tomu jak funguje blogger. Přihlaste se na google - buď použijte uživatelské jméno a heslo které jste si vytvořili - návod jak vytvořit účet na google, nebo použijte univerzální:

uživatelské jméno: zaktach@gmail.com
heslo: houska12

Jděte na adresu: http://itachlovice.blogspot.cz/ , klikněte na svoje jméno v pravém sloupečku a do vaší stránky přidejte  přidejte obrázek nebo video oblíbeného umělce, hvězdy, sportovce, politika ... :) a k obrázku krátký popis proč máte rádi zrovna tohodle člověka

Žádné komentáře:

Okomentovat